2020

Nyårsklänningen är på. Nyårsmaten i magen och har precis som vanligt skrattat så tårarna rinner till grevinnan och betjänten. 

Året har varit annorlunda. Tufft men också bra. 
Kort resumé. 

Januari: åkte till London. Warner bros studios harry potter var höjdpunkten av många fina stunder på den resan. När jag som 35 åring hoppar upp och ner i den eufori för att Gringotts finns på riktigt. Då är man i nörd himlen. Kissen kom till oss för andra gången.
Jag gjorde också min sista dag på mitt gamla jobb. Det var en befrielse att komma därifrån men när sonen till en av mina kontaktpersoner kommer springandes 5 min innan jag slutade med tårar i ögonen och säger "åh jag hann" och ger mig en lång kram och blommor då var det nästan så att jag ångrade mitt beslut. Ledig 12 dagar. Sen började jag på mitt nuvarande jobb. Bästa beslutet i år. 

Februari: jag fyllde år. Träffade vänner och vi bowlade. Planerade nya badrummet. 

Mars: nya badrummet blir till. Däckar i vad vi då tror är influensa. Brorsan fyller 30 men kan inte fira pga avstånd och sjukdom. 

April. Tillfrisknar efter 12 dagars sjukdom. Jobbar 6 dagar. Träffar allt och alla utomhus. Många promenader och utomhus fika.  Har påsklunch på påskafton i vår trädgård. 5 timmar senare däckad i 40 graders feber. Testar positivt för covid 9 dagar senare. 

Maj: åker till Öland. Öppnar stugan för säsongen. Har 172 års kalas hos mamma för alla oss som fyllt år sedan vi sågs sist.  
Sålde växthuset och byggde soldäck. Kissen kom till oss för tredje gången..

Juni: Nathanael går ut mellanstadiet. Nöjd kille med fina betyg. Firade midsommar utomhus i  vår trädgård med grannar och Eva. 
Tjejdygn på landet med Anette drinkar och samtal kring elden till tuppen gal.  
Afterwork med mina gamla kollegor. 
Fick träffa våra vänners lilla Stella för första gången. 

Juli:semester. Spenderade hela på Öland. Bad,sol, härligt umgänge med grannarna. Lagfight på boda borg i Karlskrona. 15 kamp hemma på tomten. Grillkväll hos mamma. Trollskogen. Äleklintas kust. Kapelludden och heliga Birgittas kapell. Södviks årliga loppisfest. Övernattningsmys med Kelly. Och mycket mer. 

Augusti: sjukskriven för axelproblem. Nathanael börjar ny skola  vi har heldag i Söderköping. Badar i Trosa havsbad. Bygger altan. Njuter av sista sommardagarna. Jag tar äntligen kontakt med någon från förr, extra tacksam för det.. 

September: åker till Öland. Stänger ner för säsongen. Firar mamma och Jamie som fyllt år. Mysdag med Anette. Heldag med min bästa vän i city. Kämpar med känslan av att inte känna igen mig själv efter coronan. 
Eva får stressfraktur och hamnar i rullstol. 

Oktober:Nathanael fyller tonåring. Har släktkalas. Sjukskriven och kortisonbehandlas. Får äntligen diagnos på axelproblemet. Skaffar aktivitetsklockor. 
Renovering av Nathanaels rum. 

November: jobbar mycket. Kämpar med Nathanaels skoltrötthet. Tar lite dagen som det kommer. svårt att planera. Osäker tid som hindrar planerade besök hos vänner. 
Kissen kommer för fjärde gången. Första advent och pysselmys. 

December: förbereder inför jul. Många promenader. Får reda på att jag måste opereras i axeln..Trött på regn och mörker. 
Firar jul i Ursvik och på Öland..Nathanael på Öland. 

Det var det lite smått och gott från året. 
Året har haft sina ups and downs 

Nästa år hoppas jag på bättre hälsa för alla, att vi kan leva restriktionsfritt, kunna träffas,kramas,prata och vara. 

Personliga mål tar jag en annan dag. 

Gott nytt år. 


gosenos

En minnesbild för dagens datum. Petsson och jag. Gosemos, han älskade nosgnugg och gjorde det på alla som kom hit. Kan inte föreställa mig hur han behövde vara på gatorna i Malmö för att överleva innan han kom till oss. 
(Bilden är tagen en söndag kväll och jag var väldigt sliten efter att precis kommit hem från jobbet efter långhelg. Då fick man sådana här stunder) 

Godmorgon 2020s sista dag

Godmorgon. Här hemma sjunger och dansar jag runt till en gammal favoritdänga av ace of base..Det är årets sista dag. Känns mer som en regnig höstdag men så har första halvan av vintern sett ut. Känner mig mycket piggare idag faktiskt. 
Fortfarande tryck bakom ögat men resterande är borta..Skönt.

Ska ta en promenad. Det ger mig energi. Kanske lite ljudbok medan jag går. Inne i en riktig läsperiod nu. Jag får sådana svep där jag läser riktigt mycket. Just nu mest riktiga böcker. Ingen pågående ljudbok. 
Det är något som jag har ögonen öppna för överallt,boktips och dokumentärstips. 

Lite senare idag ska jag summera året lite kort. Det här varit en bergochdalbana verkligen..



Det där med mat och så morfar också

Godmorgon..eller goddag kanske mer är korrekt denna tid på dagen. 
Vad har jag gjort denna morgon?inte mycket. Lyssnat på min favoritpodd,druckit kaffe,kört två tvättmaskiner,tömt diskmaskinen och pysslat lite med ett av mina hobbyprojekt. 
Bihålorna besvärar mig och ger mig huvudvärk. Annars känns just täpptheten lite bättre idag. 
Sitter och funderar på middag för imorgon. 
Ska kolla om jag hittar förslag i några matbloggar jag brukar läsa. Kan vara kul att testa något nytt. 
Nathanael har det bra nere på Öland. Morfar är långledig från jobbet så de får mycket tid tillsammans. Jätteroligt. Min styvpappa är fantastiskt rolig att hänga med,framför allt när man är barn. Han är påhittig, kommer på roliga aktiviteter och han har barnasinnet kvar. Han är en ung 64 åring kan man säga. 
Och alla ungar älskar honom. Inte jättesvårt att förstå varför. 🙂



shadow

Alltså jag älskar den här. Den är så kul. 



katten och garnet

Promenerat 8 km i blåst och duggregn. Skönt. 
Gick förbi denna. Jag gillar den. Garnet och stickorna påminner mig om mormor och katter. Ja det behövs ju ingen förklaring direkt. Ni vet ju redan. Gått förbi den många gånger då den står nedanför där Nathanaels gammelfarmor Britta bodde men först idag jag stannade och tittade på den på riktigt.



drömrik

Sovit ovanligt gott i natt igen.
Drömde om mörka gator som blev snårig skog.det var apor där som hoppade runt mig.  Någon gick bakom mig och berättade hur jag skulle gå. Kom fram till en mörk gång. Gick in i den. Gick länge. Kom upp för en trappa och in i ett gammalt stort äldre hus. Fantastiska detaljer. Sådana hus som jag älskar. En hall,fint möblerad. 
En stor tavla på en häst och en höstsol bakom. Hästen tittade på mig och jag på den.  Någon ropade på mig. Sen vaknade jag. 

Spännande med drömmar..
Hästen och aporna kommer säkerligen från jumanjii filmen igår. Men kan också betyda något annat. 

Jag har alltid drömt mycket och detaljrikt..
Jag skrev som yngre ofta ner mina drömmar. Har dom kvar på vinden. 
Det som är mest spännande är när man drömmer om platser eller personer som man ser i detalj men som man inte kan koppla till verkligheten och det återkommer gång på gång och ser likadana ut. Vem är dom? Var ligger platserna? Finns dom? Eller bara i huvudet? 
Spännande funderingar.

Jag är iaf nöjd att jag sover så bra just nu. Jag hoppas det håller i sig. 

Täppt i näsan,ont i halsen och tryck i bihålorna. Coronatider. Stanna hemma vid minsta förkylningssymtom. Inte kul. Men måste skydda våra gamla. I vanliga fall kanske man tagit en Alvedon och kört på. Inte nu. Skulle inte förlåta mig själv om jag gått till jobbet med symtom och smittat någon illa. 
Usch. Samma sak med de runt omkring mig i mitt privatliv. Mamma är riskgrupp men ville själv att vi skulle komma ner i jul och samma med Eva. Jag ringde ner igår till Öland men ingen mår dåligt. Hoppas det fortsätter så. 
Man ska vara försiktig i dessa tider.





öland

Jag fick en fråga i ett inlägg om var vi befinner oss på Öland när vi är där. 
Vi befinner oss i Rälla på somrarna i stugan. Rälla ligger mitt emellan Färjestaden och Borghom med 1.5 mil åt båda håll. 
På vintrarna befinner vi oss i Jämjö/Sättra. 1.2 mil nord ost om Rälla där min mamma och styvpappa bor sedan 2018. 
Min lillebror bor även på Öland sedan 2013. Han bor i lägenhet i Rälla. Ca 500 meter från stugan. Innan det bodde han i algutsrum och i Kleva och även hus i Rälla. 
Den gula pricken är alltså sommartid i stugan och den röda vintertid i jämjö hos mamma och styvpappa. 

Du som frågade får gärna skriva privat till mig och berätta om du har anknytning till ön. Det vore kul. 


Virgin river och kyrkor

Sovit som en sten inatt och drömde trevligt. 
Sov till 8. Kollade på 1.5 avsnitt av en serie jag gillar som handlar om en småstad och dess invånare i USA. Charmig men lite spännande. Så mysigt med sådana små samhällen.
Virgin river heter serien om någon skulle vilja kika på den. 

Lite snorig idag och här ett tryck i  bihålorna. Jag hoppas inte att det utvecklas till något mer än så. Vore trist. 

Mörkt och blåsigt idag men tänker promenera ändå. Rundan förbi kyrkan tror jag att det blir. Det är så fint där. 
Tycker så mycket om kyrkor. Det är fantastiskt byggda med så många fina detaljer. Och inuti. Så fint. Memorerade alla kyrkor mellan Västerås och Öregrund när jag var väldigt liten. Ca 4 år gammal. Vi åkte den vägen några gånger varje sommar eftersom farmor drev camping där och jag frågade vad alla kyrkor hette och lärde mig det utantill. 
Jag skulle nog kunna några namn idag men långt ifrån alla. 
Det finns en kyrka på väg ner till Öland som jag är förtjust i. Den är så fin. Gladhammars kyrka. Ligger lite söder om Verkebäck längs med E22:an. Söderköping är också en favorit. 



hemma

Det blåser rejält. Inatt  trodde jag mammas hus skulle lyfta och flyga iväg över åkrarna..här hemma knakar huset och vinden tjuter genom vädringsfönstret. Igår var det hela vindstilla och sol när vi gick en promenad. Det svänger fort. 
Kollat på walking dead i soffan. Blir en tidig kväll. 
Känner mig glad ikväll. Skön känsla. 

lång resa idag

Är i Norrköping nu. Idag känns resan lång.. gick så snabbt ner i förrgår men då var det inte mycket trafik alls. Lyssnar på dokumentärer. 
Det får tiden att gå
Försökte se ett avsnitt av en serie jag tittar på men då blev av åksjuk. 


sött och salt

Lite utlämnande inlägg Idag men det är vad mitt skrivande i bloggen är till för. Att skriva vad jag känner och har i huvudet. 
Det är gott och blandat.lite sött och lite salt. 
Gillar du inte det så är inte det här något läsande för dig. 

Jag längtar så efter nytt år. Färdig med 2020. 
Jag tycker inte om nyårsafton. Det här jag aldrig gjort så länge jag kan minnas.. inte bara på grund av alla smällare som jag har svårt för utan för jag får alltid en känsla av vemod och separationsångest. Lite märkligt kanske men svårt att förklara. I år känner jag inte så. Inte nu iallafall. Blir alltid rörd på tolvslaget med lite tårar i ögonen. 
Jag ska jobba på nyårsafton..8-15. Så inga storslagna planer på kvällen . Jag har jobbat nyår varje år 6 år tillbaka. Nästa nyår är jag ledig. om jag är kvar på mitt nuvarande jobb och inte nytt schema såklart. Hoppas kunna vara i värmen nästa jul och nyår. Corona. Vänta och se. 

jul i bilder, dramatisk familj och hemvändare





Bilder från juldag och annandag jul. Jag tror alla kom med på bild. 
Juldagen var fin. Julbord, tomtebesök, paketöppning, glögg, lek med barnen,soffmys,godis och nya Jönsson ligan filmen. Lade mig trött men trött på ett bra sätt. 
Igår åkte vi till stugan en sväng och kollade hackspettsskadorna och satte ljus på gravarna. Handlade lite i Färjestaden också. 
När vi kom tillbaka var det bråk mellan min mamma och brorsan.. hann knappt kliva ur bilen förrän jag tydligen var inblandad då brorsan skrek på mig. Jag förstod ingenting. Efter dispyter mellan tidigare nämnda och mitt försök att förstå så hade brorsan packat in ungarna i bilen och dragit hem. Fick inte säga hejdå till barnen ens för att han var arg på mamma och även mig då av okänd anledning. Jag blev så ledsen över detta avslut med barnen och att han förstörde dagen på ett sånt egoistiskt och omoget sätt. Tog säkert 2 timmar att reda ut vad som hände. Jag frös och var trött så lade mig vid brasan och bara var medan de andra kollade fotboll. 
Summa summarum. Mamma var inte ärlig mot brorsan,skyllde på mig och min familj och brorsan gick i taket istället för att kolla med mig om det faktiskt var så som mamma påstod (vilket det inte var). 
Det är inte första gången någon slängs under bussen och förmodligen inte sista. Brorsan vet hur det funkar så otroligt besviken att han inte kommunicerade med mig istället för att bete som en barnrumpa.  kommunicerade via textmeddelanden på eftermiddagen och han insåg nog redan i bilen hem att jag inte var inblandad vilket jag kunde läsa i meddelanden jag fick. De kom tillbaka på kvällen en stund..fick mysa med barnen och säga hejdå ordentligt. 
Det är utrett nu och jag blev snabbt raderad ur inblandningen men ändå så förstörde detta delar av dagen. Känns så tråkigt. Tråkigaste av allt är att det händer då och då och att den som så oftast är boven i dramat inte inser det. Att gå in i den diskussionen är likvärdigt att stånga en bergvägg. En av anledningarna att jag backat ur ekvationen  mer och mer med åren.  Jag älskar min familj men de har egenskaper som gör att vara tillsammans samtidigt blir en utmaning. 

På väg hem till Stockholm.. Nathanael  är kvar med mormor och morfar. 
Bortsett från dramat igår så har julen varit fin. Både i Ursvik med Eva och i Sättra med mamma och Thomas. 

Ska bli skönt att komma hem..plana ut och bara vara. 




du är saknad

Förutom Nathanael så finns det ingen på jorden som jag älskat så mycket som jag älskar dig. ❤ (rotade fram den här bilden i mammas barndomsalbum idag ) 



Det vänder snabbt.

Här sitter jag och funderar. Gårdagen var fin..lite högt tempo men fin.mys med mina syskonbarn och mitt eget.  Idag däremot har varit jobbigt..mer om det senare.  Jag måste landa här framför brasan med min kopp kaffe..

lite jul och tankar

Hade en alldeles lagom julafton igår. Var hos Eva i Ursvik. Lugnt och skönt och ingen stress. Kollade på Kalle alla,fikade,åt mat och öppnade lite klappar. Tittade lite på tv,spelade plump och uno. Hemma runt 19:30. Hoppade i pyamasen direkt. Packade inför idag och sen pillade med nya saker som kom i klapparna med Nathanael. Bläddrade lite i en bok i sängen innan sovdags. Sov dåligt inatt. Oroligt och ytligt. 
\n
\n
\nSitter i bilen på väg till Öland nu.
\n
\nJul med mamma,Thomas, brorsan med familj och så vi. 
\n
\n
\nLite blandade känslor. Hade jag inte haft barn så hade jag inte åkt ner i år. Jag känner mig trött i själen. Det här varit ett tufft år på många plan. 
\n
\nMin familj är väldigt extroverta, dominanta och älskar att stå i centrum. Jag är precis tvärtom. Med min högkänslighet,ADD och personlighet så blir jag lätt utmattad av dessa sammankomster. Tempot är högt, det pratas hela tiden, många personer som tar sin plats och hörs. Hela min släkt på min sida är den typen. Förutom jag och min äldsta och yngsta kusin. Sen har vi några utan blodsband,Thomas och Marcus som inte heller är av den typen som vill vara i centrum.  Nu ses inte större delen av släkten längre men det räcker med den lilla del som träffas idag. Nathanael är också högkönslig och har också diagnosen ADD men han klarar dessa sammankomster bättre än mig. Han krigar om sin plats och uppmärksamhet. Jag gör det inte. Jag pratar när det behövs,när jag har nåt att säga annars trivs jag bäst i bakgrunden. Låter kanske konstigt eller sorgligt men det kan jag inte påstå att det är.
\nJag längtar dock efter mina två syskonbarn. Missar mycket av deras utveckling när man bor så långt ifrån varandra.
\nNathanael ska stanna på Öland till den 7e januari. Han får mer sällskap därnere än hemma med två arbetande föräldrar efter nyår. Än så länge så älskar han att vara därnere så det är bra att han har möjligheten.
\n
\nNågot mer jag längtar till är att besöka gravarna. Det är känslosamt men något jag måste göra.
\n
\nÅker hem på söndag. Ledig på måndag.
\nSkönt med en dag att landa på efter denna helg innan jobb.








uppesittarkväll

Uppesittarkvällen är här. 
Det kändes som att den aldrig skulle komma ett tag. 
Soffhäng. Julpyamas..och mitt "pensionärsgodis". Mums. 
Blir nog inte så sent för mig ikväll. Är ganska så trött. 
Allt redo inför imorgon. 
Har en grej kvar. Att ta reda på vad sjutton jag ska ha på mig. En kvinnas ständiga besvär. 😂

Det var någon som undrade vad jag gjorde med håret hos frisören i måndags. Här är svaret i bild. Bild före och efter. 

Jag hoppas att alla får en god jul på ett eller annat sätt och oavsett omständigheter. 



 

kväller

Lite små hektiskt idag. Jobb och sista stöket. Sliten i axeln..längtar till ledigt och lugn och ro. Imorgon sista passet innan ledighet. 
Jag är princip klar med allt. Ska göra legymsallad imorgon kväll. Ingen jul utan legymsallad. 

Fått lite uppdateringar från Kissen.. Han har varit lite hängig. Troligtvis så är det hans höga glukosvärde som spökar. Men idag var han piggare. Lite tomt utan honom.

Idag har mitt guld namnsdag. Dock i svensk stavning. 





pepparkakor var det


Pepparkaksbak idag. Och snickerakakpr
Och bilder på villa villekulla från förra veckan.



Det var då det

Liten kostymnisse och snäll tomte 2008 (gammelfarmor Britta då 79 år) 

myrarmé

Sitter hos frisören. 
Det är något med mitt psyke när jag vet att jag måste sitta stilla. Jag har aldrig så mycket energi och så mycket spring i benen som när jag vet att jag ska sitta still en viss bestämd tid. 
Det kan vara frisören,långa bilresor,tandläkaren, föreläsningar/utbildningar m.m 
Det är som att nån kickar igång i huvudet och tänker att nu ska vi jäklas och skickar ner en myrarmé i kroppen. Så frustrerande. 
Men men. Nu sitter jag här med smet i håret och kämpar mig emot denna armé. 

Ska hem och baka pepparkakor och snickerakakor med mitt lilla guld sen. 
Det hör julen till. 
Har lite funderingar idag på mycket men känner mig lugn inombords. Skönt. 



boktips.

Suttit och rullat köttbullar i en timme i sällskap av min favoritpodd. Tema expeditioner. Det vill säga expeditioner som gått fel. 
Fick genom detta inte bara en utan två boktips. Det behövde jag. 
Så nu blev jag peppad. 
Första boken heter Alone an orphant on the sea. Längtar till att hugga in på den. 



söndagsmorgon

Godmorgon. 

Sovmorgon idag. Skönt. 
Tittade på nya Beck filmen igår. Den var helt okej. Men Steinar behövs för att få lite fart i det hela. 

Killarna sov ute i gäststugan inatt igen. 
Kul att han är med kompisar. Ett tag ville han inte göra något bara vara hemma. 

Lite gott och blandat på planeringen idag. 
Men först kaffe och en dusch. Och musik såklart. 



en bra lördag.

Idag var vi till Jakobsberg och lämnade kissen hos sitt andra bantarkollo. Han var en match att få in i buren. Brukar vara lätt men nu var han nyligen hos veterinären som var färskt i minnet så det blev en kamp. nästa gång blir det lugnade tablett innan 
Väl i bilen var han så lugn men momentet att ta sig in i buren. Kände mig som världens elakaste och fixk upp jobbiga minnen från framför allt Petsson som var skräckslagen inför buråka. 
Men nu är det gjort och han har cool som han är anpassat sig bra hos Anne-Marie. 

Handlat lite mat. 
Städat (söt är han Kissen men en riktig skitgris) 
Vikt tvätt framför musikhjälpen
Fikat
Bäddat rent 
Och nu lite julbak. 

Ikväll blir det tacos med två slitna 13åringar som spelade till sent igår.
Lite exploding kittens (kortspel) 
Och glögg i soffan. 
Har lite skriva att göra och lite annat smått och gott att pyssla med. 

Perfekt tempo idag. Jag behövde det. 



piano

Jag älskar pianomusik.. 
Eller egentligen intrumental musik i allmänhet men piano är min favorit. 
Jag tycker väldigt mycket om julmusik och nu har jag hittat en spellista på Spotify med jullåtar i intrumental piano. Lycka. 



utmattad

Utmattad i kropp och själ. Började se en julfilm men den var inte så bra som jag trodde så somnade ifrån den. 
Varit en intensiv vecka. 
Jullov för Nathansel nu.han firar med spelkväll med kompis ute i gäststugan där de också ska sova inatt. 

Imorgon ska jag sova ut sen ta en lång frukost i morgonrock. Älskar det. 

Måste packa Kissens saker också inför avfärd. 

Lite musik nu innan jag det är tack och godnatt igen. 



musikhjälpen och newkid

Musikhjälpen. Tradition varje år att se så mycket som möjligt av det. Älskar musik och älskar välgörenhet. Annorlunda koncept i år men det är ok. Det blev ett musikhjälpen iallafall. 
\n
\nHar inte tittat så mycket i år än pga jobb och annat men ska kika ifatt på artister som jag missat och andra intressanta gäster i helgen. 
\n
\nDet är bra teman varje år men som oftast så är det utlandsrelaterad hjälp vilket är helt okej men nu har det varit det i så många år och vi har så många i vårat avlånga land som behöver hjälp. Så jag tycker att musikhjälpen ska då och då ha tema för hemma plan..
\n
\nIngen aning om det är godkänt då det är radiohjälpen som håller i detta men det kanske är nån därute som har koll på det. 
\n
\n
\nKul att svenska folket fått upp ögonen för newkid. Förmodligen efter hans deltagande i så mycket bättre  
\n
\nDen killen har varit magisk i flera år. Tyvärr tog han en paus nu är han tillbaka och det med besked. Om ni inte sett hans live framträdande i årets musikhjälpen så gå in på svtplay och gör det. Magiskt! Vilken röst. Berörde ända in i själen. 
\n

Take your cellphone when you go

En förkortad version av en fantastisk låt med en text som ligger mig varmt om hjärtat. 

God, I know that heaven is an awesome place
Mansions there will be seeing his face
But there is one thing I would really like to know
You see I know that is not possible ,but I heard that you can up do miracles
How about it God? Just one request to go
Can daddy take his cellphone when he goes?
So daddy take your cellphone when you go
When the days are rainy I can call you up just to let you know
When things gets tough you can tell me which way to go
Can you just take your cellphone when you go?
I know you are going to a better place
Walking fields of gold with a smiling face
When I close my eyes I can see that smile
Maybe we can chat a while?
Then it would not be so hard to let you go
So daddy please take your cellphone when you go
I am right here by the phone waiting for that call.
Please take your cellphone when you go


Pappas tjej

Minneslunden..så vackert. Jag älskar platsen. Den är så pappa.. som älskade naturen och fiske. 
Årsdag idag. Jag har så svårt att ta in att det är 8 år sedan. Jag minns den kvällen i detalj. Men något jag minns ännu mer är imorgon för 8 år sedan. Det är fortfarande den mest surrealistiska dag jag upplevt. Jag kanske skriver mer om det imorgon. 
Jag ska inte skriva något långt inlägg Idag. 
Pappa..Min pappa. 
Jag hade en bra relation med min mamma under min uppväxt men jag har alltid varit Daddys girl och kommer alltid att vara. Han hade många brister. Men han fick mig alltid att känna mig älskad. Alltid. 
Det skulle inte bli som det blev. Han var på väg mot något stort. 
Det är en stor sorg att slutet blev som det blev och att jag inte hann säga hejdå. Men jag är på väg mot något som liknar acceptans..Jag är där och petar. Inom sinom tid är jag där. Min takt. Min tid. 
Jag saknar dig pappi. /Ninni 

7 vecka

Min "7 vecka" som vi säger på jobbet sliter verkligen. Det är tuffaste passen samt att man går upp mitt i natten typ.
När fredagen kommer är man ganska mör. 
Känns som sirap i hjärnan men vi gick nyss en hyfsat lång runda så piggnade till lite. 
 
Ska skriva ett kort litet årsdag inlägg senare. 

Regn och depp

Vädret speglar mitt humör. 
Tuff kväll på jobbet med dåliga besked. Sved i hjärtat. Men det är baksidan med att jobba med detta. 
 
Mår lite illa och väldigt trött. Jag hoppas illamåendet beror på att vi från idag måste ha visir på oss och munskydd. Tidigare bara munskydd och endast visir vid konstaterad covid smitta. Blir jätteyr av reflektionerna som blir med visir när man vrider på huvudet. 
Men det är tur att det finns så vi kan skydda våra äldre. 
 
Imorgon ringer klockan 04:40. Men jag föredrar dagpass . Det har jag nog nämnt förut. 
 
 

märkliga tider

Det är så säkerligen märkliga tider vi lever i. 
Sitter just nu och lyssnar på upprop i skolan för Nathanael och hans klass via teams. Distansundervisningen är igång för högstadiet med start idag. Först ut är hemkunskap..

Laddar för jobb. Somnade som en sten igår tidigt. Drömde om demoner på vinden på mitt gamla internatboende. 

Årsdag imorgon. Det känns okej. Sorgligt men okej. Mer om det senare. 





en liten Nisse

Men titta vilken liten tomtenisse som dök upp i mina fotominnen för detta datum 
Nathanael 14 dec 2008 

en bra dag.

Känner mig lite trött men är glad och har en lätt känsla i sinnet. 
Underbar dag på jobbet. Vi har sjungit jul och Luciasånger,hållt handen och pratat Luciaminnen. 

Lite stressigt  att ta mig hem nu. Anette väntar på mig för att åka med Kissen till veterinären. Tack och lov är han en mycket lätt katt att få in i transportbur. Räcker med två bitar torrfoder så följer han den som håller i dom vart man vill. Hoppas på bra prover och att diabetesproverna inte blivit värre. 
Finaste Sockan. På lördag åker han till sitt andra kollo för att fira jul med Anne-marie. 




Etiska dilemman

Etiska dilemman är något jag skulle kunna diskutera länge..Jag älskade att plugga etik kurserna när jag läste till uska. 
på planeringsdagen vi hade för ca en månad sedan så jobbade vi mycket med etiska dilemman som kan uppstå i jobbet. 
Vi är mitt inne i en etisk situation nu och jag tycker det är så spännande..

Minns att jag fick beröm för mitt analyserande och argumenterande i skolan men jag att jag måste korta ner texterna lite. Kunde lätt bli mindre böcker. Jag älskar att skriva och framför allt i sådana diskussioner där det inte finns några rätt eller fel. Där linjerna är suddiga. 



magin med tidiga mornar.

Det är något speciellt med tidiga mornar.det spelar ingen roll vilken årstid det är. Jag gillar att vara utomhus när allt är brutalt tyst. Det är fint. De enda jag mött hittills är tre harar. 

Slog mig nu på morgonen att idag är det 13 år sedan vi flyttade till Bromsten från Sundbyberg. Tiden flyger. 




3e advent.

Härlig 3e advent

Kollade.på Lucia i sängen imorse. 
Lucia är en av mina favoridagar på året. Det är lite magisk känsla över det. Jag har alltid tyckt om Lucia så länge jag kan minnas. 

Frukost med saffransbröd,alltid på Lucia sedan gammalt. 

Handlade för veckan. Fikade hos Eva och hämtade Nathanael som sovit över där. 

Hem och klädde granen. Den blev väldekorerad  men ändå väldigt fin. Har inte fotat den än så den kommer på bild så småningom. 
Julpyntade och äntligen så är min krubba framme. Lade ner stor omsorg på den. 

Dekorerade villa villekulla. Det här vi varit på väg att göra i en vecka men saker har kommit i vägen. Men nu är det gjort. Nu tog varsin sida jag och Nathanael. 
Slog in lite klappar som ska med Anette imorgon hem till hennes fyrbenta gäng.

Nu lite halvkrashad i sängen..klockan ringer 04:40. Kort dagpass 7-13:30. Sen direkt hem för att åka med Kissen till veterinären med Anette. Han ska ta nya diabetesprov,  vägas, vaccineras och klippa klorna. 
Fullt upp imorgon..

Se lite dokumentär nu. För trött för att läsa. 

kvällsro

Julmusik,mina tankar och cava i värmen på altanen 

julgran american style

Varit hos Eva idag. Ätit lunch,klätt granen och fikat. 
Nathanael älskar att klä granen och han älskar julpynt. 
Så när Eva säger att vi ska upp på vinden för hon har "nog en låda julpynt där" och vi kommer ner med FEM lådor julpynt så var Nathanael i himlen. Han ägnade säkert en timme åt att noga gräva i alla lådorna och välja vad som skulle upp. Hade han fått välja så hade allt åkt upp i granen. 
Hos gammelfarmor Britta var granen alltid american style varje år  dvs så välklädd så knappt granen syntes. Han fick helt styra där och varje år stod gammelfarmor och genuint lyckligt beundrade verket efteråt till Nathanaels stora stolthet. 









Virrpanna

Ni vet det där när man lägger en sak på en "bra plats" för att i framtiden lätt nå den och lätt veta att där ligger saken. Sen när man behöver saken så minns man inte var det "bra stället" är. Det är mitt dilemma just här och nu. Och ganska så ofta faktiskt kan jag erkänna. 

Kollat överallt. Klädkammaren (eller bråtekammaren), båda utomhusförråden,vinden och gäststugan. Jag hittar den inte. Jag har tillomed bett mamma kolla i deras magasinvind för det kan vara så att jag fått en idé att hon kan förvara den eftersom den ändå ska vara på Öland då det är grej som jag sparat till min brorson Jamie. 

Virrpanna. 

en annorlunda fredag.

Lite sirap i hjärnkontoret.  Klockan ringde 04:30. Full fart hela förmiddagen på jobbet. Hann lagom med fredagsbrunchen som vi har på fredagar sen blev det ledsagning till akuten i ambulans med en av mina damer. 11.30 till 17:10.
Akuten är ingen lek. Det tär på de starkaste. Akuten med en dement person. Det är lite hell on Earth. 
Men personalen var riktigt bra och vi hade det ändå mysigt i perioder. 

Kommer somna som en sten sen kan man tro och hoppas. 

Fick veta idag att högstadiet börjar med distansundervisning från och med måndag. Det kan bli en utmaning. 
Jag hoppas på motsatsen. 



.

Och alla minnen som vi har, de kommer alltid finnas kvar
I mitt hjärta finns de alltid där och värmer mig när det blåser utanför

nobelmiddag

Vilken kväll
Tre rätters middag lagad av vår underbara aktivitör Annelie. 
Toast Skagen 
Baconlindad fläskfilé med potatisgratäng ,beanaisesås och sallad
Sorbet ala odinslund 
Rött och vitt vin 
Sång med texter i häften 

12 boende extra. Vi serverade och fyllde på. 
Glada damer och herrar (som jag anar kommer sova gott inatt) 

Trötta fötter på oss uskor. Men det var det värt. Kvällen har varit trevlig och har gott snabbt. 

Cirka timmen kvar. Tv mys men mina två nattugglor efter rasten.

.


tillbaka

Trött själ ovan 
Tillbaka på jobbet. Trött. Vaknade tidigt imorse och full fart hela dagen och så kvällspass som avslut. 
Imorgon jobbar jag kväll igen. Då ska vi ha nobelmiddag på jobbet. 3 rätters och fest för de äldre. Ska bli kul. 








gråmörker

Vad är det med detta gråväder?när var solen framme senast? Alldeles för längesedan om du frågar mig. 
De få dagsljustimmar vi får blir så mörka i detta väder. Vi har en solljuslampa på jobbet. Får sätta mig framför den en stund. 



tisdag kväll

Jag påverkas av mörkret vissa kvällar. Ikväll är en sådan kväll. Jag blir trött och grubblig. 

Mötet i skolan gick bra. Utvecklingskurvan går åt rätt håll och motivationen har blivit bättre. 

Vi är klassföräldrar denna termin med ett gäng av våra bekanta som är föräldrar de med i klassen. Så har lite att ordna med inför julavslutningen nästa fredag. 

Lite läsning ikväll och ett avsnitt av en serie som är bra. Förhöra Nathanael på ellära som han har prov på imorgon också. 

Jobbar två kvällar på raken. Onsdag och torsdag. Det är bra. Hinner med en del innan jobbet. Sjukgymnasten bland annat. Men trögt att åka till jobbet när de flesta åker hem från jobbet. Det har jag aldrig gillat. 
Men är tacksam att ha ett jobb i dessa pandemitider. 



ornament

Just det. Jag tror inte jag visat ornamentet som jag beställde.
Det fanns bara för tjejer/kvinnor med katter. Hade velat ha för hela familjen. 

Jag har ju min mugg sedan innan i liknande stil men den här designen var så fin så kunde inte låta bli. 

En repris bild på muggen.








promenad på landet i stan

Vilken härlig morgon. 
Promenad 8.5 km. En ny runda. Mysig "på landet"miljö. Iskallt ute så skidbyxorna åkte på. Vinden bet i kinderna. Skön känsla..

Utvecklingssamtal idag på eftermiddagen  i skolan med Nathanael. Ska bli spännande att höra resultat och planering för nästkommande termin. 
Dags för lite rehabövningar och lite lunch. 



pepparkakshus

Pepparkakshus måste ha uppfunnits för att testa de mest tålmodigas tålamod.
Det är jättekul att dekorera. Men att sätta ihop. Eh nej. 
Idag höll jag på i ca 50 min men det blev villa villekulla till slut efter lite om och men. 

Ikväll ska det dekoreras. Det är definitivt den roliga biten med det hela. 

Lång promenad gjorde mig gott. Börjar få lappsjuka. Jäkla corona. Jag vill träffa mina nära. Ta en kopp kaffe och prata. 
Nej. Pandemi. Måtte den få ett slut snart så inga fler får sätta livet till och vi friska kan börja ses igen utan rädsla och restriktioner. 




Lyckan i sinnesintryck

Det där med att svepas med i intryck, 
Något man ser, något man hör, något man känner, något man luktar, något man smakar. 
Jag vet inte om högkänsliga personer eller personer med NPF diagnoser har lättare för denna typ av uppskattning eller om det mer ligger i personligeheten. Det låter jag vara osagt. 
Jag är iallafall en sådan person som uppskattar och verkligen njuter av stunder och ögonblick som uppstår med mina sinnen. 
 
En grön jämn gräsmattta
Någon som doftar gott
En tonartshöjning i en låt
färgskiftningar i hunds päls
En plötsligt doft av kaffe
känslan av olika material i händerna eller mot huden
skenet från en lampa
hus  med vackra detaljer
trägolv under nakna fötter 
blicken från en betande ko
Doften av mossa och fukt i skogen
Ett höstträd i solljus
Doften av tvätt som torkat utomhus
Blomman som gör hela buketten ( det är alltid en blomma som är lite finare än det andra) 
Känslan av en renbäddad säng
Ljudet av en skogsduva 
formen av en sten
 
exempel på sådant som verkligen kan få mig att stanna upp och bli fashinerad eller förundrad eller bara glad i själen. Saker som min uppmärksamhet dras till oplanerat. 
 
Lyckligtvis har jag en son som är likadan. 

omskakande natt

Sov helt okej första delen av natten. Vaknade vid 03 tiden i panik. Armen var varm och axeln alldeles svullen. Lade på en svalkande kräm. Lyckades somna om. Sov oroligt och drömde mardrömmar. Vaknade hysterisk. Helt slut. 
Somnade om vid 07 tiden och sov i en timme.
Känns bättre nu. Lugnare. Armen känns inte bra. Vad kan det vara?någon överreaktion? Biverkning?M tyckte jag skulle ringa 1177. Jag tror jag gör det. Får jag bekräftat att det är normalt vid kortisonbehandling så kan jag vara lugn sen. 

Bara Kissen och jag hemma. Lugnt och lite halvmörkt. Bara adventsstjärnan som lyser. 

Det blåser ordentligt idag så håll i er därute. 


söndags kväll.


Glad andra advent på er därute. 
Hoppas ni har lugn och ro. 
Inget pepparkakshus här idag. Det får bli på tisdag när jag är ledig. 
Lång promenad Idag..Vi gick en helt ny runda. Kul att se något nytt. 
Gjort klart julklappen till mamma och Thomas. Krånglade massa men skam den som ger sig. 
Vi har fikat. Kollat skidskytte. 
Jag har pysslat lite med ett av mina projekt. 
Handlat mat för veckan och tränat Kissen. 

Nu blir det monopol i soffan en stund. 
Andra ljuset är tänt. 



andra advent

Godmorgon. Sovmorgon. 09:20 och även katten. Frukost och skidskytte denna andra advent. 
Idag känner jag mig lite bättre i sinnet. Försöker att vara här och nu och inte tänka på det som kommer. 
Om armen håller idag ska vi bygga villa villekulla i pepparkaksversion..och handla för veckan. 
Pyssla Lite med mina olika projekt jag har igång. Mina små hobbys. 

Trevlig andra advent. 🕯🕯

smärta och vinst.

Good lord vilken smärta. Jag är smärttålig men jag skulle ljuga om jag sa att detta inte känns så värst. 
Lyckades trots det vinna i trivial pursuit. Den vinsten förtjänade jag. 
Tog mig också ut på kortare promenad. I pyamasbyxor. Svårt att byta om då armen inte vill som jag vill. 

Trött..väldigt trött. 

mörker

Nu blev det väldigt mörkt. Ångest. 
Ortopedbeaöket gav det resultat som jag fasat för. Det blir sannolikt operation. Remitterad till magnetröntgen. Det är steg 1 för operation. Jag vill inte. Jag frågade om man var vaken eller sov. Osäker på hur stort ingrepp det är. Man sover. Golvet kom lite närmare..fick verkligen fokusera för att inte falla ihop. Jag vet inte varför jag har sådan narkosskräck. Kontrollbehov?säkert. Jag vill gärna ha kontroll över min egen situation och mig själv. Inte andra. Jag övar på att förbättra mig på att inte alltid kunna ha stenkoll på min egen situation..
Jag är också rädd för att inte vakna igen. Varför?Jag vet inte. 

Jag fick välja om jag ville ha en kortisonspruta eller inte. Att den ska verka var procenten liten på eftersom spruta 1 inte hjälpt alls. Jag valde att ta den. En lite procent är ändå en chans. 
Så nu har har mer ont igen..precis som förra gången. Effekten är sådan. Värre tillstånd första 2 dygnen. 

Hem och vila lite en stund. Känner mig väldigt nere. Längtar efter min mormor. Hon hade på ett kärleksfullt sätt sagt åt mig att sluta sjåpa mig. 



lördag

Skön lördagsmorgon. Inga måsten och någorlunda stiltje i tankegångarna. Nu börjar nojjan komma om sprutan. En timme kvar. Eller inte sprutan i sig utan mer effekten av den eller uteblivande effekt. Försöker att inte tänka på det. Att ta det om det kommer. Svårt det där. Lyssnar på musik som jag ligger mig varmt om hjärtat. Det hjälper. 

I eftermiddag ska jag göra göra klart en julklapp i datorn. Den årliga julklappen till mamma och Thomas från Nathanael
De andra ska se AIK match. 

Bestämt att vi ska spela ticket to ride ikväll. Älskar spel där hjärnan får jobba och man tvingas att tänka strategiskt. 



off

Usch. Slumrade till i soffan i ca 10 minuter. Vaknade och känner mig helt off. Har fruktansvärt ont i min axel. Och är nervös över imorgon då jag ska ha spruta nr 2. Den första kändes och jag blev rätt så dålig av den efteråt i ca 2 dagar. Otroligt nervös att den inte ska hjälpa. Jag vill inte opereras!! 
Usch vad off jag blev nu. Behöver lite pepp.



fredag

Idag har vi julpysslat,spelat spel och tittat på Greveholm.
Mysig dag. 
Nu ligger jag och Kissen i soffan och slappar lite. Nathanael gick upp till rummet för att vila där. 
Bara tvättmaskinen som hörs resten av huset är tyst. 
Tänker och grubblar på allt och inget. 
Skön fredag. 



fredagshumor



betydelse och sjukstuga

Oerhört groggy. Vaknade strax innan 07..vi kom fram till att Natahanel behöver vara hemma från skolan idag pga sin snuva och huvudvärk. Sjukanmälde honom och somnade sedan om. Sov som en sten. Tittar jag i appen till min klocka så har jag 2 olika djupsömnsperioder mellan 07:10 och 09:15 
Drömde massor dessa timmar. 
Hade 56 min djupsömn enligt appen i natt så ökade upp lite nu. 

Idag blir det mycket vara hemma. Jag ska ut och gå då jag behöver det men N får vara hemma idag. Kanske se en film i soffan tillsammans och spela nåt spel. 

Imorgon ska jag vara hos ortopeden kl 12:20. Så jag hoppas att jag inte smittas nu. Jag känner än så länge ingenting. Det lilla jag hade försvann. 

Micaela blev så glad för den lilla överraskningen som jag postade henne..jag berättade även hur jag känner i ett kort. 
Det är viktigt tror jag att man då och talar om hur man känner för någon. Vad hen betyder. 
Det kan göra mycket och det är något vi alla behöver. 

Fick ett kort litet mail med fina ord från min mailvän. Det värmde. 



storm

Storm ute. Lyssnar på vinden som far runt därute. Filosoferar och tänker. 
Vilken slappardag det varit. Behövde nog det antar jag. 
Lite deppigt. Oerhört mörkt ute dagtid och ingen julkänsla alls. Och dessa corona tider som stoppar oss från saker och ting. 
Nej måtte 2021 bli bättre. 

Längtar efter sol, bad och bra böcker. 
Utflykter,strandpromenader och solkräm. Ljuset.
Det är jag nog inte ensam om. 



egenvård och julkalender


Lite egenvård så här på kvällen
Fotmask, vaxning av ben och brynplock. 
Kollat på första avsnittet av top dog medan jag suttit med dessa sockor.  Mamma sa att boken var bra och de har spelat in många scener här i Bromsten..Så började kolla igår men jag somnade så fick titta ifatt nu. Helt ok första avsnitt. 

Julkalendern då? Sett två av tre avsnitt. 
Verkar spännande. Lite freaky friday stil. Kul. 
Nathanael är inte så förtjust i kalenderna..förra året kollade Han inte alls..Lite synd. Mysig kvart om dagen fram till jul. 

Väldigt mycket nysande hemma..på Nathanael mest men även mig. Får se hur det utvecklar sig. 



att passa in i ett övermäktigt rum

Det där med att vara obekväm på tillställningar, fester,middagar, AW eller vad det nu kan vara för sociala sammankomster som det är tänkt att man ska socialisera runt på. 
Hur stor skillnad det kan göra att göra entré med rätt person. Eller möta rätt person. 
Antingen en person som kanske känner likadant. Eller en person som förstår och respekterar din upplevelse. Eller en person som man klickar med och spenderar kvällen med som samtalspartner. 

Jag är exempelvis betydligt mer trygg och mer social i ett läge där jag är trygg från start. 
Jag har inga problem att socialisera. Men jag trivs inte med det och upplever ofta samtal på sådana tillställningar som ytliga och banala. Det gör mig obekväm och jag biter ihop och står ut. Jag har lätt att läsa människor och brukar kunna se om nån känner sig som mig. 

Så jag skulle nog säga att jag är "roligare"på sådana här tillställningar om jag har någon med mig från början. Då kliver jag in som mig själv som jag är med någon/några jag är trygg med..

Men det är även en god övning. Att gå på dessa tillställningar utan säkerhetsnät. 

Det finns en låt av den fantastiska låtskrivaren (och sångaren) Ed Sheeran med en text som handlar om att inte passa in på en fest men med rätt sällskap så blir situationen någon helt annan. 

We at a party we don't wanna be at
Tryna talk, but we can't hear ourselves
Read your lips, I'd rather kiss 'em right back
With all these people all around
I'm crippled with anxiety
But I'm told it's where we're s'posed to be
You know what? It's kinda crazy 'cause I really don't mind
When you make it better like that

Nu sjunger han och Justin Bieber som är med och sjunger i denna låt om att det är just en kärleksrelaterad trygghet på denna fest. 
Jag tolkar gärna texter och låtar och ser andra mönster. 
In den här kan det vara just så som denna textrad 
Men också att läsa någons läppar i ett alldeles för högt rum eller se någons ansikte kan räcka för att känna sig betydligt tryggare och faktiskt vilja stanna kvar. 
Att känna sig sammankopplad med en person i ett rum fullt med folk kan göra att man antingen slappnar av och tar till sig alla andra eller att man fokuserar på tryggheten och alla andra blir blurriga


ånga på

Den här veckan har jag använt mig av min enorma envishet och "det ska bara gå"-anda. 
Haft mycket ont i axeln men ångat på ändå. 
Det slår tillbaka på nätterna. 
Inatt drömde jag att jag fastnat i hissen på jobbet med en kollega. Hissen hasade ner då och då och varje gång så slog hissgolvet mig i axeln.
Märklig dröm. 

Man ska lyssna på kroppen. 



...

Började känna mig hängig idag på väg till jobbet. Fick ont i kroppen och jättetrött från ingenstans..tog en Alvedon och känner mig lite piggare. Läste nu på rasten ett mail från Nathanaels rektor. Nathanaels klass har varit i kontakt med covid smittad lärare. Jag orkar inte så nu hoppas vi på att covid inte kommer till oss en gång till. Nathanael har sannolikt inte haft det så vi får se . 
Jag behövde inte åka hem iaf. Så får jobba klart mitt pass..
Sen är jag ledig fyra dagar.



demenskatt

Vi har fått en demenskatt eller pedagogisk vårdkatt. 
Hon heter Missan..
Jamar,spinner, blinkar och rullar runt på mage. 

Hon är poppis. Det klockas nästan tiden så att det blir rättvist med knäklappandet.