Då och nu

Jag kan verkligen förundras över när jag tex tänker på min mormor eller Marcus mormor och hur mycket de har sett utvecklinsmässigt genom livets gång. Jag kan bli riktigt avundsjuk på det. Jag skulle velat ha varit med på 1900talets utvecklingsresa. 
De är födda 1929 (Marcus mormor) och 1940 (min mormor) och tänk vad mycket de har sett. 
Det känns fantastiskt att se gamla bilder (som jag älskar att se på) i hur samhället sett ut. Jag blir på riktigt ledsen när man hittar bilder på fantastiska byggnader som idag är rivna och ersatta med massproducerat skit. 
Jag älskar allt gammalt och retro. Det var kvalitet förr och det var fina saker. Min brorsa säger att jag är en tant inuti men jag skulle snarare säga att jag är en livsnjutare av vackra ting. Jag älskar allt estetiskt och former och färg. Både nytt och gammalt. Inget ger mig mer ro än en promenad i Rällaskogen, en fika i gamla stan, en långpromenad på Blå Jungfrun eller en kvart i kyrkbänken..eller....listan kan bli lång. Jag drömmer om att se Sverige, världen. Jag vill  se och uppleva historiska platser, naturliga under (tänk att få se Victoria fallen tex) och jag vill se alla vackra byggnader och små gatuprång här och där tex så är ju som ni vet den ultimata drömmen och målet Paris. Där ska det upptäckas byggnader och gränder vill jag lova. 
 
Jag älskar miljöer. Det är fint. 
 
Tänk er att få flytta in i ett motiv av Netterdag. Hennes textilmotiv är ju underbara. Bland äppelträd och husknutar. 
 
 
Nej nu ska jag fortsätta här med mitt traggel om reformer i samband med "det svenska folkhemmet". Kan ha varit därnånstans jag började tänka på detta..
 
TJING!
 
efter lagen om 2 veckors semester så såg det ut så här under semestertiderna 1944 på tågstationen. Knökfullt med semesteråkare. Tänk bara där vad centralstationerna förändrats. Perronger hit och dit och spår kors och tvärs för alla möjliga tåg pendel som långfärds. 
 
 
 
 

vardagen rullar på...

Vaknade med ont i kroppen, svullen i halsen och jättetrött. Har en lindrigare nackspärr också. Shit, jag har verkligen inte tid eller ork att bli sjuk nu. Vi ska dessutom till Öland om en vecka. Buhu, Idag är det Bromstensskolans dag och vi som föräldrar till barn i åk 2 ska sälja fika, kaffe+kaka. Inget vi behöver engagera oss hemifrån iår iaf, förra året skulle vi baka två matpajer att ta med för att sedan sälja i 30 minuter per indelad grupp. Ikväll ska vi sälja mellan kl 18:00-18:30. Inte min favoritgrej, mycket folk och ungar överallt.Men bara att bita ihop för lillemans skull :) Imorgon ska jag till Rinkeby folkets hus och hämta Nathanaels nummerlapp till Kista loppet som han springer på lördag. Det är mycket nu, det ena med det tredje. Jag har också en tid hos Sanna imorgon, Sanna är sjukgymnast/fysiolog/terapeut. Jag började där för min rygg och det utvecklades till bålträning och samtalskontakt. Jag kommer att fortsätta hos henne (började i våras) tills jag påbörjat min utredning på spine center i slutet av året. Nehe dags att sätta fart med läxorna igen. Motigt men solen skiner iallafall, alltid nåt :) TJING!

I made it

Tänk vad tiden förändras. Förr skrev jag av mig här så gott som varje dag plus för hand i dagbok. Nu blir det inte mycket alls. Det blir på sin höjd i filofaxen där jag noterar dagens händelser. Är inte det lustigt vad vi kan plocka upp som barn från våra föräldrar? Båda mina föräldrar är/var skrivare. Båda har skrivit filofax och dagbok under hela mitt liv. De noterar/noterade tillochmed dagens väder. Det gör inte jag dock men jag skriver precis som de om hur dagen varit och tider för allt. Lite kul tycker jag. 
Det är trist att jag inte hinner/orkar/saknar motivation till att skriva. Det är bra för mig både mentalt men också som hjälpmedel då mitt närminne är dåligt. 
Men men . Vem vet, det kanske kommer tillbaka. 
 
Jag är tillbaka i skolböckerna igen efter en månad av heltidsjobb (yrkespraktik). 
Jag förväntade mig att det skulle gå så där, jag har ingen tidigare erfarenhet. Men nu i efterhand så klarade jag det med flaggan i topp. Jag var på en boendeavdelning med personer med demens/alzeimers. det var ingen lek kan jag lova. Första dagarna ville jag bara ge upp, jag kände mig redo för hispan. Men efter ett par dagar så hade jag lärt mig dessa människor och deras små egenheter och jag kände mig tryggare och började trivas. Jag var tröttare än tröttast under dessa 4 veckor av alla nya erfarenheter, intryck och ovanan att gå upp i ottan. Det var också väldigt slitigt med blandade pass. Kvällspass till 21:15, hemma strax efter 22 för att krasha i säng vid 23 för att sedan gå upp 05:00 för att åka hemifrån 05:50. Det tärde men det blir väl en vana det med. 
Jag måste få hylla personalen för att ha tagit emot mig väl och lät mig "flyga själv" till och från. Jag har lärt mig så mycket under dessa veckor och jag trivdes jättebra. Det var men blandade känslor som jag slutade min tid där. 
Jag kommer sakna alla boende, personal och stämningen där. Men samtidigt skönt att få återgå till mitt studeilunk. Tre månader kvar till examen. 
 
Måste skriva lite om sommaren också men det får bli längre fram. 
Nu ska jag skriva om reformer inom svenska sjukvården. 
 
TJING! 

griftetal, ett steg i bearbetningen.

Det finns en del stunder i mitt liv och vardag då jag saknar min pappa. Jag tänker på honom ofta. Nu kan jag tänka på honom utan att bli ledsen men det tog tid. Idag lyssnade jag på Mercedez Benz med Janis Joplin utan att få en klump i magen. Jag tog upp ett mail som legat i min inkorg i 2,5 år, läste det och log. Det är ett fint mail, så beskrivande. Det är pappas griftetal som prästen Klas skrev om pappa inför begravningen. 
 
Jag tänker posta det nu. Det är som ett steg i processen. 
 

Griftetal för Jan-Erik ”Janne” Eskil Åhlén
Trots det storslaget utbredda universum och den underbara vackra naturen och den långa historia av mänsklighet som vi bara är en liten del av, så kan en enda människa betyda så mycket för oss att inte ens sorgen efter dennes död kan få en att ångra sin kärlek. Om det än är smärtsamt och vemodigt att sörja den man hållit av så finns det inget annat som samtidigt kan innehålla så mycket glädje. Vi är samlade här idag för att ta avsked av Janne, men också få minnas och glädjas av det han fick vara och ge under sitt liv här på jorden.

Allt vad som ryms i en människa kan inte fångas i några få ord eller meningar. Våra minnen består inte bara av det som kan rymmas i bara några få ord utan består också av färger, dofter och känslor. Den bild jag fått genom era berättelser om Janne och de gånger jag träffat på honom är bilden av en väldigt omtänksam person, som verkligen såg individen och som mötte människor på ett bra sätt, en person med mycket humor och charm, som gärna skojade och pratade mycket tok. Jag har fått berättat för mig att Janne levde ett hårt liv, men också ett händelserikt liv, rikt på upplevelser och glädjestunder, att han var väldigt duktig estetiskt, att han gärna skapade saker. Janne tyckte t ex mycket om bilar och var en duktig mekaniker, han var duktig på att rita och duktig med växter, särskilt krukväxter och satte ofta nya blommor. Jag har fått berättat för mig att han tyckte mycket om att vara ute i skog och mark och fiska och samla på saker som han hittade, framförallt fina stenar. Från hans sista tid, när han var på Källbo, har fått ta del av berättelsen hur han av misstag försökte ta skott av några plastblommor för att han tyckte de var så fina och såg äkta ut, hur snäll och omtänksam han var mot de andra på hans avdelning och att han brukade läsa högt för de äldre som bodde där på Källbo, och ni som samlats här idag har era egna minnen av Janne, vem han var och vad han fick betyda i juste era liv. Ta till vara på de ljusa minnena, låt dem värma er och skänka er vila i saknaden och sorgen.

Vi får också vila i tron att döden inte är slutet. En av de gånger jag träffade på Janne så bad han mig läsa den här bibeltexten för honom och en av hans kompisar. Den är det trettonde kapitlet i 1 Kor:

”Om jag talar både människors och änglars språk, men saknar kärlek, är jag bara ekande brons, en skrällande cymbal. Och om jag har profetisk gåva och känner alla hemligheterna och har hela kunskapen, och om jag har all tro så att jag kan flytta berg, men saknar kärlek, är jag ingenting. Och om jag delar ut allt jag äger och om jag låter bränna mig på bål, men saknar kärlek, har jag ingenting vunnit.
Kärleken är tålmodig och god. Kärleken är inte stridslysten, inte skrytsam och inte uppblåst. Den är inte utmanande, inte självisk, den brusar inte upp, den vill ingen något ont. Den finner inte glädje i orätten men gläds med sanningen. Allt bär den, allt tror den, allt hoppas den, allt uthärdar den.
Kärleken upphör aldrig. Den profetiska gåvan, den skall förgå. Tungotalet, det skall tystna. Kunskapen, den skall förgå. Ty vår kunskap är begränsad, och den profetiska gåvan är begränsad. Men när det fullkomliga kommer skall det begränsade förgå.
När jag var barn talade jag som ett barn, förstod som ett barn och tänkte som ett barn. Men sedan jag blev vuxen har jag lagt bort det barnsliga. Ännu ser vi en gåtfull spegelbild; då skall vi se ansikte mot ansikte. Ännu är min kunskap begränsad; då skall den bli fullständig som Guds kunskap om mig.
Men nu består tro, hopp och kärlek, dessa tre, och störst av dem är kärleken.”

De här orden är bland de mest kända och älskade i Bibeln. Orden om tro, hopp och kärlek är ofta citerade, omdiktade, besjungna, symboliskt framställda på olika sätt och de bär en klang av vemod en stund som denna. Det står också ett romantiskt skimmer runt dem, men framförallt är dessa tre ord direkt tagna ur verkligheten. De beskriver livet sådant det är. Våra liv här på jorden är ett liv i tro. Trots att vi människor vet så mycket, kan så mycket och vill så mycket, är det mesta så osäkert att vi bara kan förhålla oss till det på ett enda sätt, det sätt som finns i orden tro, hopp och kärlek. Det är därför aposteln Paulos skriver om kärleken; allt tror den, allt hoppas den, allt uthärdar den. För kärleken upphör aldrig, den är starkare än döden, för kärleken är Gud och Gud är kärlek. Gud lämnar aldrig vår sida, utan är med oss i liv och död, i ljusa och mörka dagar, och för oss efter vår död till vårt eviga hem hos Gud, Livets källa som allt liv strömmar ut ifrån och sedan tillbaka till.

 

 

 


Inledningsmusik, musik vid avsked och avslutningsmusik spelas på CD

Inledningsmusik
Stairway to heaven – Led Zeppelin

Psalmer
249
235

Vid avskedet
Wind of change – Scorpions

 

Så är det. Så var det. 

Avslutningsmusik
Mercedes Benz – Janis Joplin