Unga gamers
Tänkte nu skriva lite om en dokumentär i fyra delar som jag lyssnade på häromdagen.
Temat för dokumentären var unga gamers. Det vill säga ungdomar som spelar spel mestadels online i olika former och använder sig av communitys där de pratar med andra gamers.
Tänkte skriva lite om baksidan av det då det var det som dokumentären inriktade sig på.
Ämnet berörde mig verkligen. Jag har själv ett barn i den åldern som spelar tvspel online så ämnet kändes aktuellt för mig men säkert för många andra med.
12 årig pojke spelar våldsamma spel online. I chattar privata och öppna börjar pojken plötsligt ändra attityd, bli mer aggressiv i sitt uttryck och börjar planera ett dåd på sin skola där han ska döda andra elever. Förstår ni, 12 år? Alltså inte ens tonåring än.
Pojken beskriver i dessa chattar vad och hur han ska göra och vilka attribut han köper för att kunna utföra detta dåd. Hur det ens är möjligt att ett barn kan köpa dessa saker är också ett ämne att lyfta.
Pojken utför dådet på sin skola i september 2018. Ingen dör men han skadar några.
En spelvän till denna 12 åring är med i dokumentären. Beskriver spelvärlden, dess jargong och vilket bemötande man har mot varandra i spelets chattar eller via mikrofoner.
Ungdomar och barn som hotar varandra till livet, hotar varandras familjemedlemmar, hetsar varandra till självmord eller som i det här fallet hejar på och stöttar någon som planerar mord.
Den här vännen beskriver det som att det "är bara så man gör" i den världen.
Vänen spelar inte längre och medverkar i dokumentären för att han vill upplysa vuxna om vad som pågår i dessa spelvärldar som barn och ungdomar blir mer och mer uppslukade i.
Han säger att föräldrar har ingen koll på vad barnen gör när de spelar, vad de skriver till andra eller vad de pressas att göra.
Vad de pressas att göra. Då kommer vi till del tre och fyra av dokumentären som tar in på ett annat spår också kopplat till spelvärlden. Pedofili.
Vuxna män väletablerade och högt rankade i dessa spel hittar sina offer genom att erbjuda lägre rankade spelare olika klättringar inom spelen och så kallade adminposter som är åtråvärda inom spelvärlden i gengäld för bilder.
Barnen pressas, lockas och även hotas.
Spelen är beroendeframkallande och för många barn som är mobbade eller har svårt att skaffa vänner i riktiga livet lever sina liv genom spelen och det är dessa barn som dom är vuxna männen är proffs på att få tag i.
Det är en jakt, en förhandling och slutligen är barnet fast i en pedofils klor.
Dessa sker på såkallade spel communitys. discord och steam är vanliga sådana communitys som nämns i dokumentären.
Hon som har gjort dokumentären har dykt i dessa communitys i flera år för research och spelat både som sig själv och i täckmantel som en 13 åring där hon kontaktade en av dessa pedofiler som nyligen straffats för barnpornografiskt brott och han nappade direkt.
Hon åker sedan till hans adress och pratar med honom. Fruktansvärt att höra honom prata om hur lätt det är för honom att veta vem han ska sikta in sig på. Det kryper i kroppen medan man lyssnar.
Om vi ska backa tillbaka till den 12 åriga pojken så skrev han ut öppet sina planer i öppna chattar. Lade upp en hel del material öppet på sin instagram och namngav sitt utvalda offer med namn.
Över ett år efter dådet så låg dessa chattar kvar fullt synliga. Dödshot mot ett barn.
Ingen av dessa spelcommunitys tar ansvar eller har några kontroller av vad som skrivs i dessa chattar. Inga varningsflaggor eller hot om att bli avstängd om du brukar våldsamma kommentarer eller hot. Polisen har inte ens kollat dessa chattloggar för att de visste inte att dessa communitys fanns så de kan inte annat än att erkänna att deras utredning är högst bristfällig.
Som vännen säger " det är tillåtet att göra vad man vill och ingen gör något åt saken" Laglöst land.
Dessa laglösa land tillbringar majoriteten av dagens barn och ungdomar sin tid i.
Det är helt galet. Hur kan dessa communitys inte ha större krav på sina sajter när målgruppen är minderåriga? Vad är det som är fel?
Jag är starkt emot våldsamma spel. Men ja, min son spelar ett av sådana spel. Mestadels spelar han fifa eftersom fotboll är en passion hos honom men han spelar även spelet GTA. Det är något som jag tidigt förbjöd när nån kompis började spela för några år sedan. Sedan satt vi med när han började spela för nåt år sedan när det plötsligt var alla kompisar som spelade detta spel. Satt med och kollade. Han ville mest köra alla coola bilar och cruisa runt.
Nu sitter vi inte med sedan en tid tillbaka. Jag är inte okej med att han spelar det spelet men jag har stenkoll på vad som skrivs och sägs och jag går in då och då bara för att kolla. Han har oftast (än så länge öppen dörr) så jag både ser och hör utan att behöva uppenbart se och höra.
Jag pratar mycket om saker relaterade till spelet. Skillnaden på verklighet och spel.
Han tycker så klart att jag är mossig då och att jag idiotförklarar honom. Förstår det. Men samtidigt så är det så lätt att bli slukad i spelvärlden och det som sker i spelen blir normalt och verkligt.
Vi pratar om hur man ska behandla andra, hur man ska behandla tjejer och en hel del om våldets konskekvenser.
Något som jag inte hade gått in på innan jag hörde dokumentären var det här med pedofili. Det är något som jag trevat in lite på sakta i dagarna.
Han tyckte åter igen att jag idiotförklarade honom med kommentaren " hur dum tror du att jag är egentligen?"
Det handlar inte om det. Jag menade så klart inte att jag tror att han ska gå i pedofilfällan. Men man måste ju ändå gå in på det och låta honom förstå hur det börjar.
Nästa steg är att få honom att lyssna på dokumentären.
Även om jag visste en hel del innan dokumentären om spelvärlden och hur jargongen lever där så var det ändå ett wakeup call till trots att jag är en närvarande och upplyst förälder.
Så jag rekommenderar verkligen dokumentären Gamer: skolattacken och Gamer: övergreppen på p1 dokumentär.
Den här pojken som är med i dokumentären vill verkligen att fler föräldrar och vuxna ska öppna ögonen och bli mer närvarande i barnens spelvärldar för att se vad som sker där.
Kommentarer
Trackback